VM Carpetin mattojen valmistus ja materiaalit

Kirjoittaja Salla N.
-

VM Carpetin matot valmistetaan maailman parhaista materiaaleista. Materiaalit kestävät aikaa ja kulutusta. Mattoja valmistetaan luonnonkuiduista, kuten villasta, puuvillasta, paperinarusta ja sisalista. Paperinarusta mattoja on kudottu VM Carpetilla jo yli 20 vuotta ja naru myös kerrataan sekä värjätään VM Carpetin tehtailla Lappajärvellä. Materiaaleja voidaan myös yhdistellä, jolloin saadaan yhdistetty kahden materiaalin parhaimmat ominaisuudet samaan mattoon.

VM Carpetin mattoja valmistetaan niin itse kutomalla ja tuftaamalla kuin myös puolivalmisteista. Puolivalmisteet jatkotyöstetään leikkaamalla ja viimeistelemällä neljässä VM Carpetin tuotantohallissa Lappajärvellä. Suurin osa VM Carpetin valikoiman matoista on siis valmistettu 100 % Suomessa.

 Mattojen pohjaus

VM Carpetin matoissa on suurimmassa osassa pohjaus, joka on joko EVA- tai EVAPOLYTEX-pohjaus. Pohjauksen ansiosta matto on ryhdikäs ja se ei liu’u jalan alta. Pohjaus on materiaalinsa ansiosta hajuton eikä siitä jää mitään jälkiä lattiaan. Pohjaukset sopivat myös käytettäväksi tiloissa, joissa on lattialämmitys. Mattojen pohjaukset ovat pölyämättömiä eivätkä ne murene.

EVA-pohjaus tehdään kuumentamalla sirotejauho maton alapintaan kiinni. EVA on lyhenne sanoista etyleenivinyyli-asetaatti. Samaa materiaalia käytetään mm. elintarviketeollisuuden pakkauksissa. EVAPOLYTEX-pohjauksessa on kiinnitetty lisäksi huopa maton pohjaan ja näin matosta on saatu hieman joustavampi, pehmeämpi ja tiiviimpi.

Mattojen materiaalit

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu. Se on pehmeä kuitu, jota saadaan pensaina kasvavien puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillakuitu koostuu lähes pelkästään selluloosasta. Puuvilla on materiaali, jota käytetään langoissa ja kankaissa. Kaikista tekstiilikuiduista noin 45 % on puuvillaa. Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, hyvä kosteudenimemiskyky ja miellyttävä tuntu sekä kaikkien luonnonkuitujen tapaan maatuminen, lujuus märkänä ja hyvä pesunkestävyys. Puuvilla on harvoin allergisten reaktioiden aiheuttaja. VM Carpetin valmistamissa puuvilla-paperinarumatoissa käytettävä puuvillalanka on 80 % kierrätettyä puuvillaa ja 20 % polyesteriä. Kuteena käytetään joko lankaa sellaisenaan kerrattuna tai langasta neulottua erityistä ontelokudetta. Ohuesta puuvillalangasta neulottu ontelokude antaa matolle volyymia ja pehmeyttä. Se myös tuo elävyyttä maton pintaan, koska kudontavaiheessa kude pääsee vapaasti kiertymään.

Villa on tekstiilikuitu, jota saadaan lampaasta. Villakuidut ovat keratiinia, noin sadasta molekyylirakenteeltaan erilaisesta valkuaisaineesta syntyneitä molekyyliketjuja. Villa on siis valkuaisainetta, proteiinia, eli samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset. Lämpimyys ja kosteudenimemiskyky ovat villan parhaita ominaisuuksia. Villakuidun kiharuus ja sen sitoma ilmakerros tekevät villasta hyvän lämmöneristeen. Mattomateriaalina villa on erinomainen juuri lämmöneristävyyden takia ja siksi, että luonnollisen rasvansa ansiosta sen pinta hylkii likaa ja kosteutta. Villa ei myöskään syty helposti ja se sammuu itsestään. VM Carpetin villamatoissa käytetään Uuden-Seelannin puhdasta uutta, huovutettua villaa. Huovutetusta villalangasta valmistettu matto on erityisen pehmeä eikä siitä irtoa villakuitua.

Paperinaru on aito luonnonmateriaali, joka on valmistettu ekologisesti tuotetusta uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta. Kuusen ja männyn kuidut tekevät narusta voimakkaan ja kestävän. Paperi on sekä hygieenistä että turvallista. Tiheän kuiturakenteen ansiosta paperinaru ei kerää pölyä tai likaa, mikä on tärkeä ominaisuus pölyallergikoille. VM Carpetin matossa paperinarua on käytetty materiaalina aina 1990-luvun alusta lähtien. Paperinarun käyttö tekstiilien materiaalina juontaa juurensa Suomessa toisen maailmansodan aikaan, jolloin puuvillan tuonti maahan tyrehtyi kokonaan. Korvikkeeksi haettiin materiaaleja, joiden suhteen Suomi oli omavarainen. Sellainen oli puu, josta kehiteltiin erilaisia korvikemateriaaleja. Tekstiiliteollisuus ryhtyi valmistamaan paperinarusta muun muassa mattoja. Sodan jälkeen materiaalien saanti helpottui ja paperinarun käyttö tekstiileissä unohtui muutamaksi vuosikymmeneksi, kunnes 1980-luvun lopulla paperinarun ainutlaatuiset ominaisuudet löydettiin uudelleen ja materiaalia ryhdyttiin taas hyödyntämään mattoteollisuudessa. VM Carpetin käyttämä paperinaru tulee Ruotsista ja USA:sta joko ruskeana tai valkoisena paperisuikaleena, joka kierretään tiiviiksi paperinaruksi. Sen jälkeen se värjätään vyyhdillä omassa värjäämössä ja rullataan käyttövalmiiksi paperinaruksi.

Polyamidia käytetään mattojen materiaalina erityisesti kovaa kulutuksenkestoa vaativissa kohteissa. Polyamidi on materiaalina kestävä, joustava sekä kevyt ja sitä on helppo värjätä. VM Carpetin malliston polyamidinukkamatot tulevat tehtaalle puolivalmisteina. Ne pohjataan, leikataan matoiksi ja tarvittaessa kantataan VM Carpetilla.


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua