TYLLin tarina

Kirjoittaja Salla N.
-

TYLLi on vuonna 2010 perustettu yritys, jonka perustajana ja yrittäjänä toimii Marja Lares. Marja opiskeli Wetterhoffissa ja opiskeluaikaan hän pohti oman yrityksen perustamista. Opiskeluaikanaan häntä alkoi kiinnostamaan matot ja hän halusikin luoda perinteisestä räsymatosta jotain uutta, joka sopisi moderniinkin kotiin. Valmistumisensa jälkeen Marja päättikin perustaa TYLLin.

Marja valmistaa kaikki TYLLin matot Lahdessa. Jokainen matto on valmistettu huolella käsityönä. Matot ovat saaneet inspiraationsa linnuista ja mallien nimetkin jo lupaavat tätä niiden ollessa Kehrääjä, Lokki, Satakieli ja Kyyhky. Linnuista saatu inspiraatio näkyy myös mattomallien väreissä.

TYLLin mattojen suunnittelu alkaa väreistä. Ensiksi mietitään mitkä värit sopivat yhteen ja mikä on värien niin sanottu kantava voima. Esimerkiksi Satakieli-matossa on musta ja sen kaverina aina joku väri. Satakieli-maton puolet ovat erilaiset ja mattomallin suunnittelu on alkanut jo opiskeluaikana. Maton pinnan inspiraationa on ollut veden pinta ja se miltä veden pinta näyttää ylhäältä ja alhaalta pinnan aaltoillessa.

Mattojen materiaali tulee Turkista, jossa se on tekstiiliteollisuuden jätettä eli kangaspakan reunaa trikootehtaista. Materiaali tuodaan Turkista Suomeen Lappajärvelle, jossa se pestään ja värjätään. Tämän jälkeen materiaali saapuu Lahteen maton valmistamista odottamaan.

Kaikki TYLLin matot valmistetaan käsityönä ja niiden valmistuksessa on monia vaiheita. Ensimmäiseksi matolle luodaan loimi, jos sitä ei ole jo valmiina. Tämän jälkeen kude laitetaan sukkuloille ja kudonta voidaan aloittaa. Kudonta tehdään käsityönä vaikkakin siinä käytetään koneavusteista konetta apuna. Kudonnan jälkeen matto vielä päätellään joko solmimalla mattoon hapsut tai ompelemalla maton päihin kantit. Päättelyn jälkeen matto on valmis lähtemään asiakkaalle.

TYLLin matot ovat upean värikkäitä mattoja, jotka kestävät niin aikaa kuin käyttöäkin. Kaikki matot kudotaan Lahdessa ja niille on myönnetty Avainlippu-tunnus. Tutustu kaikkiin TYLLin mattomalleihin ja ihastu!


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua