Miten valita oikean kokoinen matto?

Kirjoittaja Salla N.
-

Maton valinta voi olla todella vaikeaa. Tulee huomioida niin materiaali, väri, kuviointi kuin kokokin. Kaikki nämä vaikuttavat siihen, miltä matto näyttää ja kuinka se sopii tilaan. Opastamme tässä tekstissä, kuinka valitset oikean kokoisen maton kotiisi.

Maton koko määräytyy tilan huonekalujen mukaan. Jos tarkoituksenasi on valita oikean kokoinen matto olohuoneeseesi, on sinun huomioitava sohvan koko maton kokoa valittaessa. Sisustuksessa pääsääntönä on, että maton tulisi mennä sohvan alle vähintään 10 cm. Koon tulisi siis olla suurempi kuin tilan päähuonekalu, joka olohuoneessa olisi sohva. Mikäli sinulla on divaani- tai kulmasohva, tulisi maton tulla myös divaania ulommas. Halutessasi voit rajata tilaa vielä vahvemmin ja valita maton koon niin isoksi, että olohuoneessa koko sohva tulee maton päälle ja matto tulee hieman sohvan takaa näkyviin. Tämä on erityisen hyvä vaihtoehto silloin kuin sohva on sijoitettu keskelle tilaa eikä seinää vasten.

Ruokapöydän alle tulevan maton tulisi olla niin iso, että koko ruokapöytä ja tuolit tulevat sen päälle. Tämän lisäksi tuoleja pitäisi pystyä liikuttamaan niihin istuttaessa niin, että tuolin jalat eivät putoa matolta pois. Kannattaa siis istuutua tuolille normaalisti ja katsoa kuinka kauas tuoli tulee pöydästä. Mittaa sitten tila niin, että huomioit pöydän koon sekä tuolin ulostulon ja lisää tähän mittaan vielä hieman lisää, jotta tuolit varmasti pysyvät matolla vauhdikkaammassakin menossa.

Maton koon lisäksi myös sen muodolla on väliä, sillä matto rajaa tilaa, luo alueita ja ottaa kalusteet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Yleisesti ottaen olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen sopii suorakulmainen matto, sillä se rajaa tilan hyvin, toisin kuin pyöreä matto.   

Sitten vielä maton sijoittelu huoneessa. Myös tämä vaikuttaa maton koon valintaan. Maton tulisi olla tilassa niin, että se on irti seinästä. Maton tulisi olla seinästä irti vähintään 20 cm, jotta matto rajaa alueen ja luo kehykset tilaan.

 

Yleisesti suomalaiset valitsevat liian pienen maton. Valitse siis mieluummin suurempi kuin pienempi matto. Mikäli tilaasi ei sovi niin sanotusti standardimittainen matto, hanki matto mittojen mukaan, jotta se sopii juuri sinun kotiisi.


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua