Maton hoitaminen

Kirjoittaja Salla N.
-

Maton oikeanlainen hoitaminen sekä puhdistaminen pidentää sen käyttöikää ja auttaa pitämään maton kauniina. Maton puhdistukseen vaikuttaa suuresti maton materiaali, joten huomioithan tämän aina maton puhdistuksessa. Olemme tässä käyneet läpi yleiset ohjeet jokaisen mattovalmistajamme osalta, jotka sopivat suurimpaan osaan matoista. Muistathan aina tarkistaa mattokohtaiset hoito-ohjeet ennen maton käsittelyä.

VM Carpet

Maton saapuessa uuteen kotiinsa tulee maton hoito-ohjeet lukea sekä tämän jälkeen pistää ne paikkaan, jossa ne pysyvät tallessa. Suurin osa VM Carpetin matoista on vesipestäviä. Kun lika poistetaan saman tien, on sen lähtemisellä parhaat mahdollisuudet. Pohjattua mattoa ei saa taittaa. Maton rullauksessa tulee huomioida, että maton pohjaus on sisäänpäin rullassa.

Vesipesun kestävät matot pestään tasossa hellävaraisesti viileällä vedellä ja hienopesuaineella. Älä liota tai hankaa. Huuhtele matto huolellisesti runsaalla vedellä. Poista tämän jälkeen matosta ylimääräinen vesi ja muotoile se kosteana. Matto tulee kuivattaa ilmavasti tasossa.

VM Carpetin nukkamatot on testattu toimivaksi robotti-imurin kanssa.

Lumipesu on oiva tapa, jolla mattoa voidaan puhdistaa sekä raikastaa. Jäähdytä matto ensin ja heitä se sitten hankeen. Hankaa maton pintaan puhdasta lunta. Toista tämä muutaman kerran ja vie matto sitten kuivumaan ilmavaan paikkaan.

TYLLi

Maton voi tarvittaessa imuroida. Matto pestään huolellisesti tasopesuna raitojen suuntaisesti runsaalla viileällä 25 – 30°C vedellä. Mattoa ei saa pestä painepesurilla tai pyykinpesukoneessa. Mattoa ei saa liottaa. Kuivaus joko tasona tai pitkittäin roikottamalla mattoa pangon päällä. Mattoa ei saa kiertää rullalle sen ollessa kostea. Varastoi matto sen ollessa puhdas, kuiva, rullattu ja valolta suojattu. Huomaathan, että pestessä tummat tai vahvat värit saattavat laskea väriä.

Forest Folk

Villamaton hoitaminen

Imuroi matto säännöllisesti. Maton voi pestä hellävaraisesti tasovesipesuna 30°C vedellä ja villapesuaineella. Suosittelemme kuitenkin pesettämään maton ammattimaisessa mattopesulassa. Talvella villamaton voi olosuhteiden salliessa puhdistaa lumipesulla. Muista jäähdyttää matto ennen sen laittamista lumihankeen.

Muiden Forest Folkin mattojen hoitaminen

Imuroi Forest Folkin matto säännöllisesti. Tarvittaessa maton voi pestä hellävaraisesti tasopesuna viileällä vedellä. Liota tekstiilipesuaine ensiksi hyvin veteen ja levitä pesuvesi sitten matolle. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla mutta vältä voimakasta hankausta. Huuhtele matto hyvin ja poista siitä ylimääräinen vesi esimerkiksi lastalla. Matto tulee kuivata joko tasokuivauksella tai roikottamalla mattoa tukevalla tangolla.


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua