Matoilla sisustaminen

Kirjoittaja Salla N.
-

Sisustuksen muuttaminen mielen, vuodenajan tai elämäntilanteen muuttuessa ei tarkoita suoraan, että olisi vaihdettava kaikki huonekaluista lähtien ja aloitettava puhtaalta pöydältä. Maton vaihtaminen uuteen tai vaikka vain eri tilojen mattojen vaihtaminen keskenään on helppo tapa muuttaa tilan ilmettä ja tyyliä ilman, että mitään muuta muutettaisiin huoneessa. Sisustusta muuttaessa tai päivittäessä on hyvä aloittaa pohtimalla, onko huoneessa joku asia, joka häiritsee vai miksi sisustusta haluaa muuttaa. Tämän jälkeen on helpompi pohtia, miten huonetta voitaisiin muuttaa.

Matoilla sisustaessa on hyvä pysähtyä pohtimaan, minkälaista tunnelmaa ja tyyliä huoneeseen haetaan. Tämän jälkeen on helpompi edetä materiaalien ja värien kanssa. Maton materiaali, väri, tekstuuri ja kuviot ovat omalta osaltaan tuomassa mattoon jonkunlaista tunnelmaa.

Matto on yleensä yksi isoimmista asioista huoneessa, joten sen tuoma tyyli ja tunnelma vaikuttaa suuresti koko huoneen tunnelmaan. Jos haluat luoda leikkisää ja rentoa tunnelmaa, kannattaa valita kuvioitu matto, jossa on esimerkiksi rentoja raitoja ja värejä. Maton materiaali voi olla esimerkiksi puuvillaa tai jotain muuta luonnonmateriaalia, joilla on selkeästi rennompi ulkonäkö. Kiiltävät ja pehmeät nukkamatot taas tuovat tilaan pehmeyttä ja luksusta, joten ne ovat erinomaisia valintoja esimerkiksi makuuhuoneeseen, jossa haetaan rentouttavaa ja ylellistä hotellitunnelmaa. Värivalinnoissa kannattaa huomioida tilan valoisuus ja sen tuoma tunnelma huoneeseen. Jos kyseessä on huone, johon ei tule hirveästi luonnonvaloa, voi liian tumma matto tuoda huoneeseen liian pimeän tunnelman. Muuten väreissä ja kuoseissa kannattaa olla rohkea ja valita juuri se, joka miellyttää omaa silmää.

Maton värin valinnassa auttaa, jos valitset huoneesta ensin jonkin esineen, kuten taulun, koristetyynyn tai viltin, joka tulee olemaan samassa huoneessa maton kanssa ja poimit siitä värejä, joita käytät huoneen muussa sisustuksessa. Näin voit jo etukäteen nähdä, että värit sopivat yhteen, sillä nehän sopivat toisiinsa ja muodostavat kauniin kokonaisuuden jo esineessä, jonka valitsit.


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua