Matoilla sisustaminen

Kirjoittaja Salla N.
-

Sisustuksen muuttaminen mielen, vuodenajan tai elämäntilanteen muuttuessa ei tarkoita suoraan sitä, että on aloitettava puhtaalta pöydältä ja vaihdettava kaikki huonekaluista lähtien. Tekstiileillä kuten matoilla ja koristetyynyillä on helppo muuttaa tilan ilmettä ja tyyliä ilman, että mitään muuta muutettaisiin. Pelkästään maton vaihtaminen muuttaa tilan ilmettä huomattavasti, sillä onhan matto yleensä suurin tekstiili tilassa. Maailma on kuitenkin pullollaan eri kokoisia, värisiä ja tyylisiä mattoja, joten maton valinta voi olla hyvinkin hankalaa. Totta kai voit hankkia varmana valintana pidetyn yksivärisen vaalean maton, joka yleisesti toimii monenlaisissa sisustuksissa, mutta se ei välttämättä kuvastakaan kodin asujia ja heidän tyyliään.

Sisustukseen sopivan maton valinta

Matoissa, kuten myös muissa tekstiileissä, on helpointa lähteä pohtimaan tilaan sopivaa väriä ja jatkaa siitä eteenpäin. Värin valinnassa auttaa se, että valitsee jonkun esineen, jonka on jo kyseisessä tilassa ja joka tulee myös jatkossa olemaan tilassa, kuten taulu, koristetyyny tai viltti, ja poimia siitä väri, jota haluaa tuoda lisää tilaan maton avulla. Näin näet myös jo etukäteen, että värit sopivat yhteen, sillä nehän sopivat jo valmiissakin tuotteessa ja muodostavat kauniin kokonaisuuden.

Kun maton väri tai hallitsevin väri on saatu päätettyä voi siirtyä miettimään materiaalia. Materiaalilla on suuri vaikutus, sillä yleensä matot ovat niin suuria, että tahran tullessa niitä ei voi vain heittää pyykinpesukoneeseen vaan ne voivat vaatia pesulapesun. Jos kodissa asuu pieniä lapsia tai lemmikkejä, on materiaalin huoltoon kiinnitettävä erityistä huomiota. Kannattaakin tarkkaan miettiä sitä, mihin tilaan matto on tulossa ja millaista käyttöä matolle tilassa on. Halutaanko matolla esimerkiksi istua, vaikka lasten leikkien lomassa vai kävelläänkö tilassa paljon paljasjaloin, jolloin pehmeä matto on ehdoton.

Materiaalien ja värien jälkeen on jäljellä maton muodon, tyylin ja mahdollisten kuvioiden päättämisen vuoro. Mattojen avulla saadaan helpostikin rajattua tilaa ja luotua avotiloissa tiloja, jotka on määritetty tietyille toiminnoille kuten, vaikka ruokaryhmälle tai sohvaryhmälle. Tämän vuoksi kannattaakin miettiä, millaisen tilan haluaa muodostaa esimerkiksi ruokaryhmälle ja valita maton muoto sen mukaan. On hyvä pohtia huonekalujakin, joita tilaan halutaan sijoittaa, sillä niiden asetelma ja muodot vaikuttavat myös maton muodon valintaan.

Maton tyyli tulee väreistä, kuvioista ja pinnoista. Mitä yksinkertaisempi kuviointi, väri sekä pinta, sitä useampaan tyyliin ja tilaan se sopii. Vaakaraidoitus on ominaista perinteisille räsymatoille, joten tämä kuviointi matoissa huokuukin yleisesti hieman perinteisyyttä. Yksivärinen ilman kuviointia oleva matto taas sopii yleisesti kaikenlaisiin tiloihin ja onkin aina varma valinta.

Matoilla ja muilla tekstiileillä sisustaessa kannattaa hieman miettiä, minkälaista tunnelmaa haluat tilaan luoda, sillä jokainen materiaali, kuvio sekä väri tuo omanlaista tunnelmaa sekä fiilistä tilaa. Muun muassa hapsuilla ja muilla erikoisilla pinnoilla saat helposti tuotua leikkisää tunnelmaa tilaan. Huomioi myös, että tilan valoisuus vaikuttaa myös tilan tunnelmaan, joten liian tummaa mattoa ei kannata lisätä tilaan, johon ei tule hirveästi luonnonvaloa ellet halua tarkoituksella luoda tilan tunnelmasta tummaa ja hämyistä.

Uskalla rohkeasti käyttää värejä, printtejä ja materiaaleja, jotka ovat sinun makusi mukaisia, sillä loppujen lopuksi sinä olet tuotteiden käyttäjä ja kotisi asuja. Rohkeita sisustushetkiä!


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua