Kuinka valita oikea materiaali mattoon?

Kirjoittaja Salla N.
-

Maton valintaan kannattaa panostaa ja pohtia tarkkaan muun muassa tilan käyttöä ja ominaisuuksia, joita matolta haluaa. Näin tulee hankittua matto, joka kestää käyttöä, miellyttää silmää sekä sopii sisustukseen ja toimii tilassa vuosia. Maton valintaan vaikuttaa tila, johon se on tulossa, koko, materiaali sekä väri ja kuviointi. Opastamme tässä tekstissä, kuinka valitset oikean materiaalin mattoon.

Maton valinnassa materiaali on tärkeässä roolissa. Materiaalin valintaan vaikuttaa monia asia, kuten onko kodissa lapsia tai lemmikkejä, mihin tilaan matto on tulossa, kuinka kovaa kulutusta maton tulisi kestää, onko jokin materiaali kyseiseen kotiin sopimaton, miltä maton halutaan näyttävän sekä miltä maton halutaan tuntuvan jalan alla.

 

Tärkein maton materiaalin valintaan vaikuttava tekijä on tila ja tilan käyttö. Maton materiaalin tulee kestää tilassa ja tilassa tapahtuvaa kulutusta. Esimerkiksi eteinen on tila, jossa matto joutuu kovemmalle kulutukselle, sillä siellä kävellään myös kengillä ja liikennettä on paljon pienessä tilassa. Maton tulee myös kestää kosteutta, kun kenkien mukana tulee lunta ja kuraa.

Pääasiassa muihin kodin tiloihin voi valita herkemmänkin materiaalin, mutta erityisesti eteiseen ja keittiöön kannattaa panostaa kestävämpään materiaalin. Jos materiaalin valinta kovan kulutuksen tilaan on hankalaa, kannattaa tutustua verkkokaupassamme VM Carpetin mattovalikoimaan. Näissä matoissa on tekniset tiedot, jotka kertovat minkälaista kulutusta matto kestää. Teknisistä tiedoista selviää myös matot, joita voi käyttää esimerkiksi katetulla terassilla tai parvekkeella, pyörällisen työtuolin alla tai portaissa.

  

Jos kodissa on lapsia tai lemmikkejä, kannattaa valita paksumpaa materiaalia oleva matto, jotta matto pysyy paikallaan vauhdikkaammassakin menossa eikä mattoa tarvitse koko ajan olla suoristamassa. Paksumpi materiaali saa maton myös näyttämään ryhdikkäältä, kun matto ei pääse menemään niin sanotusti kupruille vaan pysyy suorana lattialla. Myös maton kanttaus ja mahdollinen pohjaus auttavat mattoa pysymään ryhdikkäänä paikallaan.

  

Maton materiaali vaikuttaa tietenkin myös maton ulkonäköön. Jos halutaan rennompaa ulkonäköä, voi sitä tuoda tilaan suosimalla luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa tai pellavaa. Jos taas halutaan ylellistä ja pehmeää tunnelmaa, saa sitä tuotua paksuilla nukkamatoilla ja kiiltävillä pinnoilla. Maton materiaalilla voi tuoda myös kontrastia tilan. Levitä esimerkiksi ylellisen pehmeä ja paksu nukkamatto betonilattialle, jolloin tilassa on pehmeä ja kova elementti.


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua