Kuinka valita maton väri ja kuviointi?

Kirjoittaja Salla N.
-

Matto on iso pinta tilassa ja sen tuoma tyyli ja tunnelma vaikuttaa suuresti koko huoneen tunnelmaan. Opastamme tässä tekstissä, kuinka valitset maton värin ja kuvioinnin.

Maton väreillä ja kuvioinneilla voit luoda niin ylellistä, leikkisää kuin muodollisempaakin tyyliä. Väreissä ja kuvioinneissa saa olla luova ja omalle maulleen uskollinen. On kuitenkin yksi erityisen tärkeä asia, joka tulisi huomioida. Tämä asia on huoneeseen tuleva luonnonvalo. Jos tilaan ei tule kauheasti luonnonvaloa, kannattaa suosia vaaleita sävyjä, ellei ole tarkoituksen mukaista hakea tummaa tunnelmaa. Valkoinen heijastaa valoa ja pimeässä tilassa kannattaa pyrkiä maksimoimaan valon määrä.

  

Väreillä voi myös luoda kontrasteja yhdistämällä esimerkiksi mustaa ja valkoista samaan tilaan. Mikäli uskot, että kyllästyt helposti johonkin värin, kannattaa suosia matossa neutraaleja sävyjä ja tuoda väriä sisustuksen muilla elementeillä.

Maton värin valinnassa auttaa, jos valitset samasta tilasta ensin jonkin esineen, kuten taulun, koristetyynyt tai viltin, jonka värimaailmasta tykkäät. Voit tämän jälkeen poimia tästä esineestä värisävyjä ja käyttää niitä tilan sisustuksessa. Näin näet jo etukäteen, miten värit sopivat yhteen, sillä nehän muodostavat jo kauniin kokonaisuuden valitsemassasi esineessä.

 

Kuvioinneilla on suuri merkitys tunnelmaan. Esimerkiksi graafiset ja selkeät kuviot tekevät tilan tunnelmasta skarpin ja modernin. Pyöreämmät muodot ja abstraktimmat kuvioinnit tekevät matosta perinteisemmän ja pehmeämmän. Raidat taas huokuvat leikkisyyttä ja niillä saat tilaan rentoa ilmettä.

  

Me suosittelemme, että olet värien ja kuosien valitsemisessa uskollinen omalle tyylillesi ja sisustusmaullesi. Sinä olet kuitenkin se, joka asuu kodissasi ja kotisi tulee olla sinulle mieluinen paikka olla. Anna sinun tyylisi näkyä!


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua