Kotimaisten brändien matot

Kirjoittaja Salla N.
-

Suomesta löytyy monia upeita mattobrändejä, joiden valikoimasta löytyy niin Suomessa kuin muuallakin valmistettuja mattoja. Kaiken kaikkiaan voidaan siis sanoa, että Suomessa on paljon osaamista matoista ja niiden valmistuksesta. Valikoimastamme löytyy matot jokaiseen kotisi tilaan, ja meiltä saatkin matot koossa kuin koossa. Jokaisessa kodissa on omat ainutlaatuiset tilansa ja käyttötarkoituksensa asukkaan mukaan, joten standardikokoisista matoista ei välttämättä löydy oikeaa mattoa. Valikoimamme jokainen matto on tilattavissa täysin omien mittojesi mukaan jopa senttimetrin tarkkuudella. Joitakin malleja on myös mahdollista tilata kantattuna valintasi mukaisella kantilla, kanttaamattomina taikka hapsuilla. Näin saat varmasti maton, joka sopii juuri sinun tilaasi, kotiisi ja sisustukseesi. Matto, joka kestää aikaa ja käyttöä.

Modernit räsymatot ja nukkamatot

Meidän valikoimastamme löytyy niin nukkamatot, modernit räsymatot kuin ajattomat villamatotkin. Laadukkaita ja kotimaisia mattoja, joissa yhdistyy laadukas materiaali, ammattitaitoinen suunnittelu ja taitava käsityö. Erityisesti kudotuissa matoissa käsityön osuus on suuri, sillä kudonta tehdään ihmisen toimesta koneavusteisesti. Perinteisten puisten kangaspuiden tilalle on tullut metalliset moottoroidut koneet, jotka avustavat kutojaa maton luonnissa. Tämä yhdistelmä takaa laadukkaan ja kestävän maton.

Nykyisestä kolmesta mattobrändistämme TYLLin ja Forest Folkin kaikki matot valmistetaan Suomessa ja VM Carpetin malleista on suurin osa Suomessa valmistettuja. VM Carpetin matoista erityisesti nukkamatot tulevat Suomeen puolivalmisteena, sillä Suomesta ei nukkaosuudelle löydy tekijää. Tämän vuoksi nukkamattoja ei voi täysin kutsu kotimaisiksi matoiksi, sillä kotimaisuusaste jää puolivalmisteen takia matalaksi. Tarkemmat tiedot siitä, missä matto on valmistettu, löytyy jokaisen tuotteen kohdalta. 

TYLLin mattomalleja

TYLLi

TYLLin mattomallit yhdistävät perinteisten räsymattojen ajatuksen moderneihin malleihin. Kaikki matot on valmistettu puuvillatrikoosta, joka on tekstiilialan ylijäämää, kangaspakan reunaa. Matoissa käytetään jonkun verran myös matonkudontaan tarkoitettuja erikoislankoja. Tällä kierrätetyllä kangaskuteella saadaan valmistettua mattoja, jotka kestävät käyttöä ja aikaa. Ennen räsymatot valmistettiin vanhoista tekstiileistä, kuten lakanoista, jonka vuoksi pintaan tuli epätasaisuuksia. TYLLin matoissa ei ole tätä perinteisille räsymatoille ominaista epätasaista pintaa, sillä tasaisen puuvillatrikoon ansiosta mattojen pinnassa näkyy vain kudonnassa tehdyt pinnat ja kuviot. TYLLin mattojen materiaali tulee Turkin tekstiiliteollisuudelta, joka pestään ja värjätään Suomessa, Lappajärvellä. Kude on uutta, kestävää ja laadukasta eikä siinä ole kulumaa tai likaa. Kaikissa kudotuissa matoissa kude on esikutistettu ennen kutomista, joten matto kutistuu pesussa hyvin vähän.

Forest Folk

Forest Folk valmistaa mattonsa Pohjanmaalla. Kudotut matot ovat malleiltaan hieman modernimpia kuin TYLLin hyvin perinteiset matot ja materiaaleja on myös useampi. Matoissa käytetään niin puuvillaa, pellavaa kuin villaakin, jotka tuovat maton ulkonäköön oman lisänsä. Forest Folkin matoista löydät niin klassiset ja neutraalit värit kuin perinteiset hapsutkin. Forest Folkin mattomalleissa on yhdistävänä tekijänä siksak-tyyliset kuvioinnit kudonnassa, jotka tekevät mattojen ulkonäöstä ja tyylistä perinteisestä räsymatosta poikkeavan. Monikäyttöisyys lisää maton käyttömahdollisuuksia ja Forest Folkin matot sopivatkin kotisi jokaiseen tilaan. Tämän lisäksi esimerkiksi Pahka-puuvillamaton puolet ovat eriväriset, joten kääntämällä maton saat tuotua tilaan helposti vaihtelua uudella värillä.

VM Carpet

Pitkät perinteet omaava VM Carpet valmistaa mattoja laidasta laitaan. Valikoimasta löytyy muun muassa villamatot, polypropeenimatot sekä paperinarumatot. Kuten muitakin valikoimamme mattoja, myös VM Carpetin mattoja saa senttimetrin tarkkuudella. Tämän lisäksi jokaisesta mallista on saatavilla pyöreä vaihtoehto, joka on mahdollista saada jopa 4 metrin halkaisijalla. Tätä suurempikin halkaisija on toteutettavissa, mutta silloin pyöreä matto on valmistettava kahtena puolikkaana ja näin luoda kahdesta osasta pyöreä kokonaisuus. VM Carpetilta on saatavilla myös ulkotiloihin soveltuva Aqua-polypropeenimatto, jolla saa terassin tai parvekkeen lattiasta mukavamman tuntuisen jalalle ja ulkotiloista käytettävämpiä.

Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua