Kotimaiset matot

Kirjoittaja Salla N.
-

Suomessa on pitkät perinteet mattojen valmistuksesta. Perinteisiä räsymattoja on ennen vanhaan valmistettu vanhoista käyttötekstiileistä ja ylijäämämateriaaleista. Nämä mummoloita ja mökkejä koristaneet värikkäät matot hapsuineen ovat varmasti tuttuja jokaiselle meistä. Kotimaiset matot ovat kuitenkin paljon enemmän kuin vain räsymattoja.

Räsymatto

Valikoimamme räsymatoista löytyy niin moderneja kuin perinteisempiäkin räsymattoja. Napakoiksi ja käyttöä kestäviksi suunnitellut ja valmistetut matot ovat kotimaista käsityötä parhaimmillaan. Vaikka perinteinen räsymatto on aiemmin valmistettu esimerkiksi vanhoista lakanoista, on nykyään räsymatto valmistettu uudesta trikoosta tai muusta materiaalista. Joidenkin valikoimamme mattojen materiaali on tekstiiliteollisuudesta jäänyttä ylijäämää ja näin uutta kudetta, joka olisi muuten mennyt roskiin. Joissakin räsymattomalleissa on yhdistetty puuvillaan muitakin luonnonmateriaaleja, jotka tuovat mattoihin oman twistinsä.

Villamatto

Villa on monipuolinen luonnonmateriaali, jota löytyy monesta valikoimamme matosta. Villamatoissa on niin perinteisiä kuin modernejakin kuviointeja ja värejä, joista löytyy varmasti jokaiseen kotiin sopiva vaihtoehto. Villamattoihin on myös yhdistetty esimerkiksi paperinarua, joka tuo mattoon omaperäisen ja luonnollisen ulkonäön sekä korostaa maton kudontakuviota.

Nukkamatto

Nukkamatot ovat ihanan pehmeitä jalan alla. Rohkeilla väreillä varustetut nukkamattomallimme ovat erinomainen valinta niin makuuhuoneeseen kuin olohuoneeseenkin. Kuinka ihanaa onkaan aamulla nousta sängystä ja ensimmäisenä laskea jalkansa ihanan pehmeän nukkamaton päälle. Perinteisesti nukkamatot ovat olleet yksivärisiä ja värit ovat yleensä olleet neutraaleja ja maanläheisiä. Tähänkin on tullut muutos ja nukkamatoista löytyy nykyään mitä herkullisempia ja kirkkaampia värejä sekä kuviointeja, joilla saadaan perinteiseen nukkamattoon leikkisyyttä ja mielenkiintoa.


Kommentoi

Huomaathan, että vilkaisemme kommentit ennen niiden julkaisua